AGRALIM - Cel mai mare târg agricol din Regiunea Moldovei.

Noutăți

agri-events.ro
3
aug.

La AGRALIM, fermierii află cum pot obține finanțări pentru dezvoltare

Obiectivele majore ale Târgului pentru Fermieri AGRALIM sunt stimularea dezvoltării practicilor agricole, încurajarea investițiilor în domeniul agricol și facilitarea întâlnirii și a dialogului dintre fermieri, specialiști, antreprenori și consultanții agricoli. Astfel, ediția a IX-a a târgului este o bună oportunitate pentru fermierii din regiunea de Nord-Est, și nu numai, de a afla direct de la specialiștii în domeniu ultimele noutăți cu privire la fondurile și mecanismele de finanțare, legislație și creșterea randamentelor fermelor.

Desfășurat în perioada 21-24 septembrie în Parcul agroindustrial TransAgropolis din comuna Lețcani, târgul oferă atât o secțiune dedicată consultanților tehnici și financiari în vederea modernizării fermelor, cât și seminare profesionale tematice cu participare gratuită.

În ofertele companiilor se regăsesc soluții pentru întreaga paletă de nevoi ale fermierilor: pregătirea terenului, cultivarea acestuia, îngrijire, recoltare și transport. Un aspect important în achiziționarea utilajelor de către fermieri, pe care companiile nu l-au ignorat, este asigurarea unei game bogate de servicii post-vânzare: punerea în funcțiune a utilajelor, instruirea operatorilor, piese de schimb, service și consultanță tehnico-financiară.

Mai mult, ediția de anul acesta se desfășoară în parteneriat cu Clusterul pentru Agricultură și Zootehnie „Agro Ferma”. Acesta are ca scop asigurarea unui cadru eficient de cooperare între membrii săi pentru creșterea competitivității economice în domeniul agricol la nivel regional, reprezentarea intereselor acestora față de terți și creșterea capacității de implementare a politicilor agricole și industriale europene, inclusiv utilizarea eficientă a fondurilor nerambursabile, precum și a altor surse de finanțare.

Conform ultimelor noutăți oferite de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), aceasta a distribuit peste 20 de miliarde de euro în perioada 2007-2017.

„Sectorul agricol este de departe pe primul loc în România în ceea ce privește rata de absorbție a fondurilor europene. Agricultura este singurul sector cu alocări masive și cu o rată de absorbție de peste 90% din totalul fondurilor alocate. Pentru campania 2016, agricultura românească se află pe unul din primele locuri în Europa raportat la suma autorizată la plată până la 31 martie 2017”, a spus Florin Ilia, Directorul General al Siveco, pentru Ziarul Financiar.

Datorită Clusterului pentru Agricultură și Zootehnie, fermierii vor putea, împreună, să acceseze mai facil fonduri europene, atât de necesare pentru dezvoltarea acestui domeniu de activitate. Prin această asociere, firmele din agricultura regională vor putea să își promoveze mult mai bine serviciile și produsele”, afirmă Ion Nechifor, Președintele Asociației Moldoovis, unul din membri fondatori ai clusterului.