AGRALIM - Cel mai mare târg agricol din Regiunea Moldovei.

Noutăți

agri-events.ro
13
mai

Ediția aniversară de 10 ani a Târgului pentru Fermieri AGRALIM a adunat peste 8.000 de vizitatori și peste 200 de expozanți

Ediția 2018 a Târgului pentru fermieri AGRALIM, desfășurată între 20 – 23 septembrie în parcul agroindustrial Transagropolis, a reunit toate „forțele” agriculturii din Regiunea de Nord-Est și un număr de peste 8.000 de participanți. Ca în fiecare an, Târgul a continuat să atragă interesul vizitatorilor și a avut un impact major asupra creșterii potențialului fermierilor din Moldova.

Formula complexă în care s-a desfășurat târgul, a adus laolaltă mari fermieri emblematici ai regiunii, reprezentanți ai celor mai importante asociații profesionale din domeniu: Ing. Vasile Lungu, Director General Domeniile Lungu, Iași; Emil Dumitru, Presedinte Federatia PROAGRO; Dr. Ing. Nicu Zaharia, Administrator Grup Serban SA, Bacău; Cristian Delibas, Director Executiv Direcția pentru Agricultură a județului Botosani; Ing. Iulian Iancu, Preşedinte CA S.A. Libertatea, comuna Fulga, Prahova; Anghel Ficu, Director General Adjunct CRFIR 1 Nord-Est IAŞI; Sergiu Jitareanu, Director Executiv APIA Iasi; Florin Mindirigiu, Director General ABplus Events.

Totodată la ediția din acest an a Târgului AGRALIM au participat în calitate de invitați de onoara: Claudiu Sorin Roșu Mareș, Ministru Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Marian Şerbescu, Prefect, Instituția Prefectului Iași, Maricel Popa, Președinte al Consiliului Județean Iași, Prof. Univ. Dr. Valeriu Tabără, Președinte al Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.), Costică Măcăleți, Președinte al Consiliului Județean Botoșani, Ing. Iacob Lelior, Director General ANARZ, Stelian Turcu, Primar al Comunei Miroslava .

Forumul Agricol, unul dintre cele mai importante evenimente organizate în cadrul Targului AGRALIM a adus în primul rând, acces la informație de încredere.

Evenimentul a început într-o atmosferă plină de emoție, cu un spectacol de muzică populară și tradiții oferit de Ansamblul “Rapsozii Botoșanilor”.  A urmat Deschiderea Oficială a Târgului Agralim și a Forumului Agricol al Regiunii de Nord Est.

Forumul Agricol a fost unul dintre cel mai așteptate evenimente din cadrul Târgului, unde au fost prezenți marii fermieri și specialiști în domeniu. Au fost dezbateri pe tema Rolul regiunii Nord Est în dinamica agricolă a României, eveniment moderat de jurnalistul de specialitate Petronela Cotea Mihai și editorul general Lumea Satului Ion Banu.

În cadrul workshopului “Viitorul agriculturii românești: sistemele de irigații și soluțiile inteligente oferite de IPSO Agricultura” vorbitorii au împărtășit soluții la probleme reale, existente în momentul actual. Ziua e joi s-a încheiat cu un eveniment de socializare – Cocktail la Time Out, unde a fost o atmosferă festivă în care s-a sărbătorit aniversarea de 10 ani a Târgului pentru fermieri AGRALIM.

Ziua de vineri la AGRALIM a fost dedicată fermelor zootehnice și specialiștilor din sectorul zootehnic din regiune.

Aceștia au discutat în cadrul Întâlnirii anuale a Fermierilor din Regiunea de Nord – Est, despre factorii de succes din zootehnie și despre dificultățile în creșterea animalelor de rasă. Au oferit soluții și răspunsuri oficialități din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ANARZ, APIA și AFIR precum și mari fermieri, specialiști și reprezentanți ai asociațiilor de profil din sectorul zootehnic. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Angus Ro. Moderatori evenimentului au fost Cosmin Andrei, emisiunea Viața Satului TVR 1 și Vlad Macovei, Agrointeligenta

În cadrul evenimentului, au fost prezentate bovine de carne rasele Aberdeen Angus, Salers, Aubrac, Red Angus, Galloway, Highland, Sura de stepa, Limousine, Charolaise, Baltata Romaneasca, bovine de lapte rasa Holstein, ovine și caprine rasele Ile de France, Karakul, Tigaie, Turcana, Suffolk Englezesc, Merinos, Texel, Sannen, Boier.

Ziua de vineri s-a încheiat cu un studiu de caz „Model de succes de agricultură integrată – Complex Domeniile Lungu”, unde s-au vizitat: Crama Hermeziu, plantațiile de vie, ferma agricola cultura de camp, ferma de animale, silozurile de depozitare.

Târgul AGRALIM a sărbătorit în weekend micii producători. Special pentru ei și pentru publicul larg, au fost organizate sâmbătă și duminică mai multe evenimente speciale.

Sâmbătă, 21 septembrie, între orele 12,00 – 14,00 au fost organizate conferințe pe teme de interes pentru producătorii locali: “Accesul fermierilor si procesatorilor agricoli la piata”, “Marketingul produselor agricole” și “Fonduri europene in agricultura”. Cele 3 evenimente vor fi moderate de jurnalist Raluca Daria Diaconiuc. Printre invitații s-au numărat: Ionel Păsărică, Director Capra Noastră; Paul Gabriel Ioan, Director Fabrica de Fum; Gica Neamțu, Director Pofta Focului; Cu ei vom vorbi despre poveștile lor de success dar și despre piedicile întâmpinate în activitatea lor.

Festivalul Micilor Producători organizat sâmbătă și duminică a reunit producători locali din toată regiunea de Nord – Est. Evenimentul a contributi la dezvoltarea micilor producatori si procesatori agricoli, promovând produsele românești. Totodată, producătorii agricoli au avut posibilitatea să iși vândă produsele, pe parcursul celor 2 zile.

Tot sâmbătă, VIVA FM a transmis Live pe toate frecvențele, de la Festivalul Micilor Producatori. În cadrul festivalului au fost organizate,  interviuri cu producătorii  și cu publicul larg pe diverse teme de susținere a activității lor, și o tombolă la care s-au înscris producători locali, iar câștigătorul a câștigat servicii de promovare în valoare de 1000 de euro, la radio Viva FM. Marele câștigător a fost Paul Gabriel Ioan, Director Fabrica de Fum.

Au fost prezenți peste 8.000 de vizitatori și peste 200 de expozanți care și-au prezentat oferta de servicii și produse destinatele sectorului agricol. Mulțumiri fermelor partenere Domeniile Lungu, Grup Șerban, TCE 3 Brazi, susținătorului principal IPSO Agricultură, partenerului în consultanță Cronos Consulting, furnizorului principal de logistică InsideOutside.ro, sponsorului sectorului zootehnic Purina, partenerilor media AgroInteligența, TVR1, Viața Satului, Lumea Satului, Profitul Agricol, susținătorilor principali Viva Fm și Ziarul de Iași. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Iași, Primăriei Comunei Lețcani, partenerilor instituționali Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, APIA, ANARZ, LAPAR, Angus RO.

Leave a Reply