AGRALIM - Cel mai mare târg agricol din Regiunea Moldovei.

Noutăți

agri-events.ro
5
ian.

Agricultura „duduie”, românii trăiesc din importurile agroalimentare. Porcul, vedeta importurilor

Într-un an agricol foarte bun, România a rămas dependentă de importurile agroalimentare. După primele trei trimestre din 2017, deficitul comercial (diferenţa dintre valoarea exporturilor şi cea a importurilor de produse agroalimentar) a fost de 575 de milioane de lei.

Exporturile au avansat cu doar 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2016, până la 4,453 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 5,211 miliarde de euro, un plus de 9,5%, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), furnizate la solicitarea AGERPRES.

Mai relevant este faptul că deficitul pe acest segment s-a majorat cu aproape 80% faţă de perioada similară din 2016.

Statistica Ministerului Agriculturii arată că, în topul importurilor din ţările UE şi terţe, domină carnea de porc proaspătă şi refrigerată, produsele de patiserie, brutărie şi biscuiţi, preparatele alimentare, grâul şi meslinul, precum şi preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor.

În ceea ce priveşte exporturile, România continuă să obţină cele mai mari încasări din livrarea cerealelor în spaţiul intra şi extra comunitar, pe primul loc situându-se grâul şi meslinul. Ţigările de foi şi trabucurile ocupă locul al doilea, fiind urmate de seminţele de rapiţă, porumb şi seminţe de floarea-soarelui.

Articolul complet, disponibil AICI!