AGRALIM - Cel mai mare târg agricol din Regiunea Moldovei.

Noutăți

agri-events.ro
7
nov.

(VIDEO) Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, la AGRALIM 2017: „Încep să se vadă investițiile în agricultură”

La Târgul pentru fermieri AGRALIM 2017, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a vorbit fermierilor, antreprenorilor și cercetătorilor despre importanța utilizării corecte a fondurilor europene.

„Evoluția din agricultură din 2007 până în prezent ne oferă următoarele statistici: dacă acum 10 ani vorbeam de o medie de 2400 kg/ha la grâu, acum vorbim de o medie de 4.800 kg/ha. Dacă la porumb, acum 10 ani vorbeam de o medie de 3.000/4.000 kg/ha, la cum arată porumbul anul acesta, vorbim de o medie de 6.000/7.000 kg/ha.

Toate acestea ne oferă indicii clare ale faptului că încep să se vadă investițiile în agricultură și, totodată, se vede absorbția fondurilor europene. Deși putem afirma că nu întotdeuna fondurile europene au fost direcționate în zonele cu probleme și utilizate eficient, ele au adus plus valoare în unele zone. La momentul actual putem spune că ne bucurăm de exploatații agricole în România care depășesc cu mult tehnologiile și tehnica aplicată în alte țări. Acest exemplu ne îndreptățește să credem că se poate și putem să ne permitem o anumită doză de optimism. Dacă am face o evaluare a legiilor și normelor ce au vizat o mai bună dezvoltare și desfășurare a activităților agricole, am putea spune că adesea acestea mai mult au încurcat.

Este foarte adevărat că în ultima vreme România a început să fie un candidat serios pe piața europeană. În repetate rânduri mi s-a spus că românii încep să fie competitori serioși, și că exportăm cea mai mare cantitate de porumb din Europa. Potențialul pe care îl are România ne permite să dublăm cantitatea de produse agricole de la 25 de miliarde de tone la 50-55 de miliarde de tone producție agricolă.”, a declarat Baciu cu prilejul Forumului Agricol pe tema „Rolul regiunii Nord-Est în dinamica agricolă a României”, eveniment ce s-a desfășurat sub egida Târgului AGRALIM.

Forumul Agricol a fost organizat de ABplus Events împreună cu LAPAR, cu sprijinul Agrointeligența.