AGRALIM - Cel mai mare târg agricol din Regiunea Moldovei.

Noutăți

agri-events.ro
20
sept.

AGRALIM 2017: interviu realizat cu Nicu Zaharia, director comercial Grup Șerban

agri-events.ro: Cât de important este pentru micii dar și marii agricultori accesul la informații pentru dezvoltarea afacerilor, prin intermediul Târgului AGRALIM?

Nicu Zaharia, director economic Grup Șerban: Atât pentru micii, cât și pentru marii fermieri, faptul că există posibilitatea de a se întâlni într-un cadru organizat, de a comunica problemele cu care se confruntă, dar și realizările ca rezultat al muncii lor, nu poate fi decât de un foarte mare ajutor. Iar dacă acest fapt se întâmplă în cadru celui mai mare târg, așa cum este Târgul AGRALIM, este cu atât mai bine.

agri-events.ro: Cum caracterizați sectorul economic pe care activați şi care sunt elementele care vă diferenţiază de competiţie?

Nicu Zaharia: Așa cum toată lumea implicată știe, sectorul agricol și cel al comerțului cu cereale este unul foarte complex, cu multe necunoscute, cu volatilități mari ale prețurilor și ale producțiilor, dar și cu foarte mulți oameni implicați. În legătură cu concurența, părerea mea este că întotdeauna în piață există loc pentru mai mulți jucători, iar concurența reprezintă un avantaj atât pentru competitori, pentru că ne face să fim mai performați, dar mai ales pentru fermieri, care se bucură de cele mai bune condiții și prețuri. Cât despre ce ne diferențiază în piață, îi lăsăm pe partenerii noștri să se exprime.

agri-events.ro: În momentul de față, cum ați descrie situația agriculturii din regiunea de Nord-Est a țării? Este o ramură economică aflată în plină dezvoltare comparativ cu anii precedenți?

Nicu Zaharia: Ca să răspund foarte succinct, situația agriculturii din zona noastră nu este nici mai bună și nici mai rea față de ceea ce se întâmplă la nivelul întregii țări. Însă, este clar că lucrurile se mișcă în direcția cea buna, spre o agricultură de performanță.

agri-events.ro: Care sunt principalele problemele cu care se confruntă fermierii din regiunea de Nord-Est a țării? Ce măsuri considerați că ar trebui luate pentru rezolvarea lor?

Nicu Zaharia: Pe scurt: seceta, lipsa unui sistem integrat de irigații, lipsa cadastrului, infrastructura slab dezvoltată, forța de muncă slab calificată, accesul la finanțare uneori dificil.